Affärer i Hamrånge c1850 - c1970 
Före 1850-talet fanns det bara en inköpsmöjlighet och det var på Vifors. Affären hade bara nödvändighetsvaror och bedrevs i brukets magasin av bruksägarna. Affären var mest för dom som jobbade på bruket men även andra kunde handla här. Den hade bara öppet två gånger i veckan för utlämning.  

Men efter näringsfriheten började många affärer att byggas. I Hagsta fanns tre affärer. Hagstas första affär kom före 1859 och ägdes av C J Ahlblom. Den andra affären bedrevs av Lars Thorell. 

Den affär som levde kvar länge var Eklunds affär i Hagsta som öppnades år 1890. Men Per Eklund som ägde affären slutade med den 1918. Under dom följande fyra åren tillhörde affären två stycken andra ägare. Men 1922 flyttade Arvid Sedvall hit i från Hedesunda och tog över affären som döptes om till Sedvalls affär. Affären har bedrivits i samma fastighet i över 80 år och av samma familj i 50 år. Sedvalls affär sålde mycket olika saker grönsaker, drycker, charkvaror, konserver och massor av andra artiklar som t ex porslin och glödlampor. Affären upphörde på 1970-talet.

 

Källa: AFTONSTJÄRNAN nr 1 1998, s37.

 

 

 

 

  Åter till HAMBRUNGER varia!