TANT IDAS SKÄRA KATT
av Per Ax:son Hambrunger

Det var på sensommaren 1947, det långa staketet mot herrgårdsparken höll på att repareras och målas. Man använde vanlig traditionell Falu Röd och efter arbetsdagens slut stod färgpytsar med penslar utefter staketet.

Jag hade en tid umgåtts med tankarna att göra en tiger av tant Idas kritvita katt och fick nu en ingivelse. Varför inte MÅLA den randig med rödfärg! Vilken första klassens sensation! – en vit tiger med RÖDA ränder! Sagt och gjort! På med grova handskar och så på jakt efter katten. Ganska snart hade jag fått fatt på katten och med visst besvär ”målat upp” den till tiger.
DÅ! Då ger "Lög-Olles" mamma hals med fältropet: "Åh, Herre Guuuud! Nu har gôssjäveln måla’ kattfan för JonLars-Ida!" . Det blev en intensiv dag för undertecknad som till sist blev tvungen att kapitulera.
Tant Ida ställde ett oeftergivligt ultimatum: Gör ren katta eller jag talar med Morfar din. Raka besked alltså. Efter visst besvär fick jag åter fatt på kattskrället efter att ha tagit på mig de kraftiga handskarna. Sedan stoppade jag ned ”tigern” i regnvattentunnan utanför knuten på arrendatorsbyggningen och försökte tvätta katten ren. Efter en våldsam och skrikig match lyckades emellertid katten fly innan jag var helt klar och i sin förtvivlan slank den in under svinhuset där det var helt omöjligt för mig att nu locka fram den.

Detta innebar att dagen efter sprang en SKÄR katt runt bland bruksgårdarna och jag fick synnerliga och påtagliga problem med att rädda skinnet på min rumpa så inte också det skulle bli SKÄRT!
Men det är en annan historia.

 

 

 

 

 Åter till HAMBRUNGER varia!