GRISSKITSBADET VID NYBERGS
av Per Ax:son Hambrunger

Mina biologiska föräldrar hade kommit upp till Vifors på ett av sina sällsynta besök. Av någon anledning skulle vi åka in till Gävle med 3-tåget. Man hade slagit på stort och köpt en av de på den tiden mycket populära sjömanskostymerna i vitt(!), de gällde ju att visa att man hade råd med lite extravaganser. Bara att köpa något så opraktiskt till ett barn på 6 år var ju mycket vågat. Jag kläddes ut i sjömansdressen och med en uppfordran att inte smutsa ner mig, släpptes jag ut på bruket. Självfallet ville jag visa hur fin jag var så jag gick i hus ur hus.

Efter en stund hade jag avverkat gårdarna ner till Nybergs, arrendatorsbyggningen, och fick där reda på att tant Augusta var i svinstian. Sagt och gjort. Jag bar iväg för att leta rätt på henne. I svinstian bodde en stor jävla elak galt som kallades Lukas. Denne visste jag att jag skulle passa mig för och springa så fort han var lös. Jag kom in i stian och fick se tant Augusta en bra bit in, nästan nere vid dörren där man slängde ut grisskiten i dynggropen. Jag gick emellertid ner till henne och visade upp mig och fick några berömmande ord, vilka jag blev mycket glad åt. I nästa ögonblick skrek någon: ”Lukas är lös!” och jag iväg som ett skott och valde självfallet fel dörr och sprang rätt ner i grisskitsgropen. Efter en stund hade den som ropade ut varningen (på skämt av en av tant Augusta söner) hjälpt mig upp ur skiten och den nya skinande vita sjömansutstyrseln hade nu antagit en färg som stötte i mörkt brunockra i en skarp linje strax ovanför mina bröstvårtor och sedan nedåt. Faktiskt en mycket originell färsättning! Med tårarna trillande nedför mina kinder företog jag min Via Dolorosa-vandring mot morföräldrarna hus och mina överförtjusta föräldrar.

Ibland är det en välsignelse att minnet tryter och jag var nog så chockad att det var säkert helt naturligt att mitt minne hade gått i baklås – jag vet egentligen inte vad som sades och gjordes men någon tågresa till Gävle blev det i alla fall inte. Och Lukas, galten, han hade aldrig varit lös och Morfar tyckte jag så ut som en skitoxe!

 

 

 

 

 Åter till HAMBRUNGER varia!